bildet viser akershus miljø sin rørinspeksjonsbil for å åpne tette rør

Hvordan åpner man tette rør?

Rør kan bli tette av forskjellige årsaker, avhengig av hvilken type rør det er og hvilke substanser som passerer gjennom dem. Det finnes flere årsaker til at rør tetter seg. Over tid kan mineraler, fett, såpeavleiringer og andre stoffer bygge seg opp på innsiden av rørene. Denne avleiringen kan redusere diameteren på røret og redusere strømningskapasiteten.

I kjøkkenrør kan fett, olje og matpartikler bygge seg opp og danne blokkeringer. Dette er spesielt vanlig i avløpssystemer. På badet kan baderomsavløp tettes med hår, såpe, og andre organisk materiale som samler seg. I områder med hardt vann kan kalkavleiringer dannes på innsiden av rørene, noe som over tid kan redusere strømningskapasiteten. I tillegg kan rett og slett større fremmedlegemer, som leketøy, klær eller andre gjenstander, utilsiktet komme inn i rør og forårsake blokkeringer.

Prøv selv

For å unngå tette rør er det viktig å vedlikeholde avløpssystemet regelmessig. Dette kan inkludere bruken av avløpsrensere, installasjon av siler for å fange opp større partikler, og unngåelse av å kaste fett og olje i vasken.

Men noen ganger tetter det seg i rør til tross for de forebyggende tiltakene vi gjør. Det finnes en hel rekke grep du kan forsøke, men det mest effektive er selvsagt å få spylt rørene dine ordentlig med profesjonell hjelp. Årsaken til tilstoppingen og typen rør du håndterer vil selvsagt være avgjørende for hvilken metode du bør velge, men noen generelle tips som kan hjelpe er å starte med å helle kokende vann ned i avløpet. Dette kan bidra til å løse opp fett og andre materialer som kan ha samlet seg i rørene.

bildet viser innsiden av to rørinspeksjonsbiler

Man kan også forsøke å helle en kopp natron etterfulgt av en kopp eddik ned i avløpet. La det sitte i noen timer eller over natten, og skyll deretter med kokende vann. Dette kan bidra til å løsne opp og fjerne blokkeringer og er ikke skadelig for rørene på noe vis. Man kan også forsøke å fjerne blokkeringen manuelt ved å bruke hender eller et verktøy som er egnet for dette formålet (husk hansker) eller en våt-/tørrstøvsuger for å suge ut blokkeringen. Dette kan være effektivt hvis du har tilgang til avløpsrøret.

Kjemikalier og verktøy

For å gå litt hardere til verks kan man bruke en av de mange avløpsrensere som er tilgjengelige på markedet. Følg nøye instruksjonene på produktet, da disse kjemikaliene kan være sterke og krever forsiktig håndtering. Man kan også prøve en avløpsåpner. Dette er et verktøy som brukes til å fysisk bryte ned og fjerne blokkeringer i rørene. Det er vanligvis tilgjengelig på de fleste jernvarebutikker. Husk å bruke verneutstyr som hansker og vernebriller når du håndterer kjemikalier eller arbeider med rørene for å unngå skader.

Hvis ingen av de ovennevnte metodene fungerer, eller hvis du står overfor en alvorlig tilstopping, er det på tide å ta kontakt med noen som kan skylle ut og rense godt opp i rørsystemet ditt.

Hvis du opplever gjentatte problemer med tette rør, kan det være lurt å få kartlagt hvordan det står til inne i rørene dine med en rørinspeksjon for å identifisere og løse eventuelle underliggende problemer.

bildet viser en kontakt oss knapp

We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept All”, you consent to the use of all the cookies.