Skjermbilde 2023-05-04 074904 - nytt

Tette rør trives best med høytrykksspyling

Det finnes mange triks for å unngå at det tetter seg i rørene dine, men om det blir helt tett, da er det bare en ting som funker; det må høytrykkspyles – og du kan ikke gjøre det selv!

Forebygging mot tette rør

Tette rør kommer ikke av seg selv, og det skjer heller ikke over natta. Proppen som til slutt skaper en fullstendig blokade for avløpsvannet ditt bygger seg opp over tid og er et resultat av alt som skylles ut av huset gjennom kloakken. Over tid vil alt fra fett og matrester, kaffegrut, såperester og hår fra kjøkken og bad danne et belegg på innsiden av rørene, og det er dette som til slutt blir et problem.
Hvis vi også legger til de tingene vi kvitter oss med via kloakken som våtservietter, bind, tamponger eller q-tips, ja da kan det gå ganske kort tid før du har et relativt stort problem som er godt skjult for deg.

Du kan gjøre noen ting for å forebygge, sånn som:

  • Ikke kaste andre ting enn toalettpapir i do
  • Helle kokende vann i avløpet for å løse opp propper av fett og såpe
  • Benytte stakefjær, gummipropp eller rensespiral
  • Rense med kjemikalier

Men alt dette er midlertidige løsninger som i beste fall kan forebygge. Om det tetter seg helt vil ingen av disse tiltakene være tilstrekkelige – dessverre.

Høytrykk mot tette rør

Om det er helt tett hos deg, så må det skylles med høyt trykk. Dette er stort sett helt problemfritt på nye rør, men det er viktig å være klar over at alt for høyt trykk kan være vel så mye til skade på gamle, mer porøse rør. Og nettopp derfor er det så viktig at man benytter seg av kyndig hjelp når man kommer i denne situasjonen.

Glenn Arne Syvertsen hos oss i Akershus Miljø AS er ute på oppdrag hver eneste dag og møter mange fortvilte huseiere.

«Noen forsøker å gjøre denne jobben selv, og det kan gå, men man må ha litt flaks da altså. De høytrykksspylerne du får kjøpt til privatmarkedet er stort sett ikke sterke nok til å vaske røret godt nok. Det går med mye tid når man skal prøve å gjøre dette, og sjansen for at du lykkes vil jeg si er minimal.»

Hva skjer under en rørspyling?

Han forklarer kort hva de gjør når de høyttrykksspyler tette avløpsrør; «Først kobler vi av under kjøkkenvasken og kombinert med vannsuger så spyler vi derfra og til der det er tett. Ofte holder dette, men det hender vi spyler fra sluk i dusj eller vaskerom. De er nemlig grena rett på kloakken, og hvis det ikke er tilgang til kum i hagen, så tar vi det gjerne derfra. Da kommer vi godt ut til der man er koblet på det kommunale nettet.»

Glenn er ganske tydelig på at det viktigste vi selv kan gjøre er å tenke oss litt om i det daglige; «Ikke kast hva som helst i do og prøv å unngå å skylle ut de store fettrestene i vasken. Når fettet stivner er det lett å kaste det i matavfallet – det er der det hører hjemme!»

Men om alle triks fra boka er brukt og alt håp virker å være ute, da finner du heldigvis Glenn og andre som han her hos oss i Akershus Miljø AS.

Vi hjelper deg når alt er helt tett…

 

bildet viser en kontakt oss knapp