Tømming av fettutskiller – Forskriftsmessig og effektiv service

Alle bedrifter som driver med tilberedning av mat, som restauranter og storkjøkken, er pålagt å ha en fettutskiller i henhold til gjeldende forskrift. Tømming av fettutskiller er nødvendig for å unngå tilstopping, vond lukt, og skadelige utslipp i avløpssystemet. Fett regnes som farlig avfall, og derfor er det strenge krav til både installasjon og regelmessig vedlikehold av fettutskiller.

Hvordan fungerer en fettutskiller?

Når fett og olje kommer inn i avløpsrørene, kan det stivne og skape avleiringer som etter hvert tetter rørene. I tillegg til blokkeringer, kan fettutslipp også skade miljøet ved å forurense vassdrag og grunnvann. Fettutskillere er derfor pålagt av miljøhensyn og for å bevare infrastrukturen i det kommunale avløpsnettet.

En fettutskiller skiller ut fett fra vannet før det renner ut i avløpet. Dette er spesielt viktig på storkjøkken og kjøkken med høy matproduksjon. Fettet samler seg på overflaten, mens vannet renner videre. Hvis du ikke tømmer fettutskilleren regelmessig, kan det føre til alvorlige problemer som tette rør, oversvømmelser og høye reparasjonskostnader.

Det finnes ulike typer fettutskillere tilpasset forskjellige behov:

Gravitasjonsbaserte fettutskillere: Dette er den vanligste typen, som baserer seg på naturlige fysiske prosesser (tyngdekraften) for å skille ut fett fra vannet.

Automatiske fettutskillere: Disse fettutskillerne har automatiske funksjoner som fjerner fettet uten at det er nødvendig å tømme hele enheten manuelt. Dette kan være kostnadseffektivt for bedrifter med høyt fettinnhold i avløpsvannet.

Uansett type fettutskiller så er prosessen i all hovedsak lik. Den følger noen enkle steg som i sum resulterer i lavere utslipp og mindre miljøbelastning.

  1. Vannet som inneholder fett og olje fra kjøkkenavløpet går først inn i fettutskilleren. Fettutskilleren er designet med flere kamre og en innsats som bidrar til å bremse vannets hastighet.
  2. Fordi fett og olje er lettere enn vann, flyter nå disse stoffene opp til overflaten i kammeret. Her samles de som et lag med fett, som med tiden vil øke i tykkelse hvis fettutskilleren ikke tømmes regelmessig.
  3. Tyngre partikler, som matrester og annet fast avfall, synker til bunnen av fettutskilleren. Dette fastavfallet må også fjernes ved tømming, ellers kan det begynne å tette kammeret og redusere effektiviteten.
  4. Når fettet har lagt seg på toppen og fastavfallet har sunket, vil det rensede vannet renne ut gjennom et uttak i bunnen av kammeret. Dette vannet er nå betydelig renere og inneholder minimalt med fett, noe som beskytter det kommunale avløpssystemet.

Du kan lese enda mer om fettuskillere her:

Fettutskilleren – for rørenes skyld

Hvor ofte må fettutskilleren tømmes?

Hvor ofte du trenger å tømme fettutskilleren avhenger av størrelsen på utskilleren og mengden fett den håndterer. For et storkjøkken eller restaurant anbefales det ofte at fettutskilleren tømmes minst en gang i året, men i noen tilfeller kan hyppigere tømming være nødvendig. Mange kommuner har egne krav til hvor ofte fettutskilleren skal tømmes, og det kan føre til bøter eller sanksjoner ved manglende overholdelse.

Det er viktig at fettutskillere tømmes korrekt og av fagpersoner. Før du velger en leverandør bør du forsikre deg om at du blir ivaretatt på en sånn måte at du og din bedrift følger de regler som ligger til grunn for deres drift.

  1. Profesjonell rengjøring: Tjenesten må inkludere fullstendig rengjøring av fettutskilleren og de tilhørende rørene. Dette forhindrer fettansamlinger og forbereder fettutskilleren til videre bruk.
  2. Sikker transport og deponering: Fett og annet avfall transporteres til et godkjent avfallsdeponi, i henhold til forskrifter for farlig avfall. Dette sikrer at alt avfall håndteres forsvarlig.
  3. Dokumentasjon: Etter tømming må du få dokumentasjon som viser at alle krav er oppfylt, noe som er viktig dersom kommunen skulle etterspørre dette i etterkant.

Følg forskriftene for fettutskiller

Fettutskiller skal tømmes av kvalifisert personell. Kommunale krav kan variere, og manglende overholdelse kan resultere i bøter eller andre sanksjoner. I tillegg kan uregelmessig tømming av fettutskiller føre til tilstoppede rør, oversvømmelser og skader på det kommunale avløpsnettet, noe som kan medføre store reparasjonskostnader som bedriften kan bli pålagt å dekke.

Ulike kommuner har forskjellige krav til tømming av fettutskillere for å tilpasse seg lokale forhold i avløpssystemene, befolkningstetthet, og industriaktivitet. I områder med eldre eller sårbare avløpssystemer kan det være behov for strengere krav til tømming for å unngå blokkeringer og skader. For eksempel kan mindre kommuner med begrensede ressurser ha behov for mer hyppig tømming for å beskytte mot kostbare reparasjoner.

Der et er mange restauranter, storkjøkken og andre matproduserende virksomheter kan det være større risiko for fettavleiringer i avløpssystemet, noe som gjør at hyppigere tømming blir nødvendig.

Noen kommuner har også egne miljømål og forskrifter som pålegger strengere regler for å sikre et bedre lokalt miljø og redusere belastningen på naturen. Det kan også være særegne tømmekrav i områder der det er ekstra kaldt og værhardt. Da kan man oppleve at fett lettere stivner i rør og skape blokkeringer.

Kommuner kan ha ulike avtaler og ressurser for behandling av fett som farlig avfall, noe som påvirker hvor ofte fettutskillere må tømmes og transporteres til godkjent deponi.

At krav rundt tømming derfor kan variere fra kommune til kommune skyldes altså at vi har så mange ulike faktorer som påvirker og som må tilpasses for å beskytte avløpssystemene og minimere miljøpåvirkning. Husk derfor alltid å sjekke hva som gjelder der din bedrift holder til.

Profesjonell tømming av fettutskiller

Vår profesjonelle tjeneste for tømming av fettutskiller inkluderer grundig rengjøring av fettutskilleren og rørledningene som leder inn og ut av den. Fett og møkkete vann fjernes og transporteres til et godkjent avfallsdeponi, i henhold til forskrifter for farlig avfall.

Vi i Akershus Miljø AS tilbyr faste avtaler som sørger for at du får den oppfølgingen du og din bedrift trenger. Med vår hjelp vil du alltid møte din kommunes krav til både utført arbeid og dokumentasjon i etterkant. Dette er en sikkerhet for deg, men også for miljøet.

Ta kontakt med oss for en uforpliktende samtale om dine behov!

bildet viser Lastebil som gjennomfører tømming av fett-utskiller og høytrykksspyling