bildet viser ansatt i Akershus Miljø AS inne i en firmabil på oppdrag.

Våtservietter – avløpets verste fiende

Det finnes en del produkter som bare gjør hverdagen litt enklere. Våtservietter er definitivt et av disse – og de har kommet for å bli! Småbarnsforeldre sverger til dem og vasker alt fra små bleierumper til tusj på veggen med dem, sminkeservietter gjør kveldsstellet unna i en fei og gulvvasken blir lekende lett med en engangsvåtmopp.

Men hva skjer med disse om vi kaster dem i do?

Du vil bli overraska over hvor mye trøbbel de skaper…

Hverdagsluksus til besvær

Kanskje er det nettopp det enkle ved våtservietter som gjør at vi stadig kjøper og bruker disse produktene. De er unektelig både praktiske og enkle i bruk når det gjelder både rengjøring og personlig pleie. Vi har det travelt og vi trenger enkle løsninger som gjør det bittelitt mer effektivt å ha rent gulv når man får besøk eller komme seg raskere i seng etter en lang dag. I tillegg er de jo over alt. Og summen av dette gjør at forbruket og nyvinningene bare øker og øker.

Problemet med våtservietter er jo heller ikke at de er praktiske. Og hadde alle våtservietter havnet i restavfallet (som de skal) så hadde de heller ikke vært et problem for oss på noe særlig vis heller. Men det er her vi møter det store MENet; alt for mange kaster våtservietter i do – og det skaper skikkelig trøbbel!

I følge Norsk vann må ansatte i avløpsetatene rykke ut til tusenvis av driftsstanser årlig – kun forårsaket av produkter som våtservietter!

 

bildet viser kvinne tørke hendene sine med en våtserviett.

 

Tett rør og kloakk i retur

Våtservietter er laget for å være holdbare og fuktabsorberende, noe som betyr at de ikke brytes ned så lett som vanlig toalettpapir. Når disse serviettene blir skylt ned i toalettet, kan de forårsake tette rør og avløpssystemer. Dette kan føre til kostbare reparasjoner for både private husholdninger og offentlige avløpssystemer.

Tette rør og tilstoppede pumper kan nemlig føre til tilbakeslag av kloakk i din kjeller. Det er ikke noe gøy. Et jevnt lag av gråvann og kloakk i den nyoppussede kjellerstua eller inne på vaskerommet er mildt sagt dritt. Du må sanere, og du må kanskje grave opp hele hagen for å løse opp i den proppen som ligger i røra dine. Og det er strengt tatt bare din feil…

Og dersom du er så heldig at avløpsvannet ikke kommer tilbake til din egen kjeller, vil vannet alltid finne en annen vei. Og da kan det rett og slett føre til overløp av kloakkvann i bekker og elver og forurensning av natur og miljø i ditt nærområde i stedet. Og det er jo heller ikke særlig hyggelig.

Ikke særlig bærekraftig

Våtservietter inneholder ofte plastmaterialer og kjemikalier som ikke er nedbrytbare og kan forurense miljøet når de havner i vannressurser. De kan også skade marine liv og økosystemer.

Nå kan du få kjøpt våtservietter som skal være «flushable», altså som «kan» skylles ned i toalettet. Stadig flere produsenter av hygieneartikler markedsfører produktene sine som dette, men om det faktisk stemmer er ikke så sikkert.

I all hovedsak er våtservietter laget for å være holdbare og motstandsdyktige mot oppløsning i vann. De kan derfor overleve ganske lenge i kloakken før de brytes ned. Tiden det tar for en våtserviett å brytes ned kan variere avhengig av flere faktorer, inkludert typen serviett, mengden vann, temperaturen og kjemiske forhold i avløpssystemet. I tillegg er mange laget med materialer som inneholder plastfiber og som tar lang tid å brytes ned i vannmiljøer.

Derfor er hovedbudskapet er at du ikke må bite på påstandene om at disse produktene er trygge og grønne. De er hvert fall ikke egnet til å skylle ned i do!

 

bildet viser en kontakt oss knapp

We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept All”, you consent to the use of all the cookies.